Forskolin

Forskolin is een natuurlijke stof afkomstig uit het extract van de wortel van de Coleus forskohlii plant. Deze bijzondere plant behoort tot de mint familie en groeit in subtropische gebieden van India, Myanmar en Thailand. In de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde is het plantenextract al meer dan duizend jaar bekend. Hierin werd het extract gebruikt vanwege de gunstige antimicrobiële en anti-inflammatoire eigenschappen. Het werd ook gebruikt om cardiovasculaire, respiratoire en gastro-intestinale ziekten te behandelen (Henderson et al., 2005).

Wetenschappers hebben ontdekt dat forskolin het enzym adenyl cyclase in cellen kan activeren. Hierdoor verhoogt de concentratie van cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP) in de cel. cAMP is een zogenaamde secundaire boodschapper die gebruikt wordt om signalen door te geven binnen de cel. Zo kan cAMP het eiwit protein kinase A (PKA) activeren. Dit eiwit wordt ook wel cAMP dependent protein kinase genoemd en is betrokken bij de stimulering van lipases in vetcellen. Hierdoor wordt het proces lipolyse gestimuleerd dat zorgt voor de afbraak van vetten in vetweefsel. Deze vetten kunnen vervolgens verbrand worden en omgezet worden in energie. Hierdoor wordt gedacht dat forskolin als supplement kan helpen bij vet- en gewichtsverlies.

Klinisch wetenschappelijk onderzoek
In dit stuk zullen drie studies toegelicht worden waarin klinisch wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar het gebruik van forskolin supplementen. In een recent Australisch onderzoek uit 2015 is gekeken naar het effect van forskolin supplementen in mannen en vrouwen met obesitas of overgewicht. Deze personen hebben 12 weken lang tweemaal daags een capsule forskolin genomen van 250 mg 10%. De controle groep in deze studie heeft placebo gekregen. De wetenschappers vonden een significante afname in middel en heup omvang in de groep die forskolin supplementen nam. Ze vonden ook een significante toename in HDL-C levels. Dit wordt ook wel “goed” cholesterol genoemd en is betrokken bij het transport van overmatige vetten naar de lever om afgebroken te worden. De toename in HDL-C levels is dus een indicatie dat er meer vet wordt afgebroken in het lichaam. Tot slot concluderen de Australische onderzoekers dat gebruik van forskolin supplementen in combinatie met een hypo calorisch dieet bevorderlijk kan zijn in het verbeteren van metabole risicofactoren. Deze factoren hebben invloed op gezondheidsproblemen(Loftus et al., 2015).
In een Amerikaans onderzoek is gekeken naar het effect van forskolin op lichaamssamenstelling, testosteron levels en stofwisseling in mannen met overgewicht en obesitas. Deze mannen kregen 12 weken lang tweemaal daags 250 mg 10% forskolin. Als controle groep heeft een aantal mannen placebo gekregen. De wetenschappers vonden een significante afname in lichaamsvetpercentage en vet massa vergeleken met de placebo groep. Daarnaast vonden ze een significante toename in botmassa, zagen ze een trend in toename van vetvrije massa en ze vonden een significante toename in serumvrije testosteron levels. Deze toename in testosteron levels zou kunnen bijdragen aan de groei van spieren. De wetenschappers concluderen dat het innemen van forskolin kan bijdragen aan een verbeterede lichaamssamenstelling van mannen met overgewicht en obesitas(Godard et al., 2005).
Wetenschappers van een ander Amerikaans onderzoek gericht op vrouwen die forskolin namen als voedingssupplement hebben gevonden dat deze vrouwen significant minder honger hadden en een significant meer verzadigd gevoel hadden. Daarnaast hebben ze gevonden dat het gebruik van forskolin niet leidt tot relevante bijwerkingen(Henderson et al., 2005).

Godard, M., Brad A. Johnson, & Scott R. Richmond. Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overweight and obese men. Obes Res. 2005;13:1335–1343.
Henderson, S., Magu, B., Rasmussen, C., Lancaster, S., Kerksick, C., Smith, P., … Kreider, R. B. (2005). Effects of Coleus Forskohlii Supplementation on Body Composition and Hematological Profiles in Mildly Overweight Women. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2(2), 54–62.
Loftus, H. L., Astell, K. J., Mathai, M. L., & Su, X. Q. (2015). Coleus forskohlii Extract Supplementation in Conjunction with a Hypocaloric Diet Reduces the Risk Factors of Metabolic Syndrome in Overweight and Obese Subjects: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 7(11), 9508–9522.

Klik hier om onze producten te bekijken.

Forskolin onderbouwing